Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land


Tentoonstelling Culinaire geheimen van De Haar - Haarzuilens

van dinsdag 21 oktober 2014 tot dinsdag 25 november 2014 - 11:00 tot 16:00 - elke dag

Exposities
Voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel licht chef-kok Pierre Amory, 40 jaar lang dé chef-kok van baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, het deksel van de koperen pan en geeft hij culinaire en amusante keukengeheimen prijs. Amory werkte ook als privé chef bij beroemdheden als Christian Dior en Valentino. Gastconservator Lise Timmer, coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) Chefs, stelde de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ voor u samen.

Culinair, elitair, extraordinair!
Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar was befaamd in zijn rol als gastheer als het ging om ‘la grande réception’ van zijn relaties. Hij organiseerde déjeuners, thés, diners en bals masqués en excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. Roemrijke gasten liep het water in de mond bij alle gastronomische verwennerijen met als legendarische hoogtepunten de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Coco Chanel, Joan Collins, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken.

Een kijkje in de keuken van de baron
Beleef het domein van de koks en het (keuken-)personeel, zoals de oude en de nieuwe keuken, de groentekeuken, de slagerij en de kindereetzaal. Koks kookten op een kolenfornuis uit 1885, per dag stookte men 50 kilo kolen op en in de oven werd het wel 200 graden. Om het fornuis te reinigen was personeel in 1904 ruim 17 dagen bezig! Er werd gekookt met ruim 100 koperen pannen, de zwaarste pan weegt 25 kilo. Alleen het Koninklijk Huis heeft een vergelijkbare pannenset…

Het geheim van de kok en andere keukengeheimen
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’.

De Culinaire geheimen van De Haar kunt u beleven tijdens de kasteelrondleiding 'Culinaire geheimen van De Haar' van 9 september 2014 t/m 30 november 2014*.

Reserveer uw tickets via http://www.kasteeldehaar.nl/openingstijden-tickets/tickets-reserveren
* U kunt niet reserveren voor 26-30 november i.v.m. een evenement. Hiervoor gelden aangepaste prijzen.

** Fotograferen tijdens de rondleiding is niet toegestaan.
Rondleidingen 'Culinaire geheimen van De Haar'
De rondleidingen starten op de hele uren, 11.00, 12.00. 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Locatie

Kasteel de Haar, Kasteellaan 1
3455 RR  Haarzuilens