header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken


Eropuit in Eigen Land op bezoek bij Museum Smedekinck in Zelhem

museum Smedekinck in ZelhemMuseum Smedekinck is gevestigd in een oude boerderij, prachtig gelegen aan de rand van het plaatsje Zelhem in de Achterhoek.
Het museum laat zien en beleven hoe de mensen rond begin 1900 leefden en werkten.
Je ziet er o.a. een boerenwoonkeuken, een linnenkamer, een expositieruimte en een schoolklasje. In al deze mooie en verzorgde vertrekken is heel veel te zien….
Museum Smedekinck is een officiële trouwlocatie, de Gemeentekamer is ingericht met goederen uit het voormalige Zelhemse gemeentehuis.Museum Smedekinck in ZelhemDe expositieruimte laat de geschiedenis van Zelhem zien van rond 1800 tot 2000.
Daarin staat ook een beeld van de heks van Zelhem, Smoks Hanne, een kruidenvrouwtje uit de negentiende eeuw met genezende krachten en helderziende gaven. Ze vloog rond op een bezemsteel en met middeltjes uit de natuur hielp ze mensen die zich niet zo lekker voelden.

Verder is er een unieke collectie bodemvondsten waarvan de oudste uit het einde van de ijstijd.
Buiten staat de Schure. Hierin zijn ruimtes gecreëerd die oude werkplaatsen laten zien van verschillende beroepen uit vroegere tijden. Je ziet het gereedschap van de timmerman, klompenmaker, slager, smid, radmaker, schoenmaker, rietdekker en kuiper. Heel leuk om alles te bekijken!
Ook zie je het vervaardigen van de midwinterhoorn die in de grensstreek door boeren als communicatiemiddel werd gebruikt. Hiermee konden ze elkaar over lange afstanden boodschappen en signalen doorgeven.

Museum Smedekinck in ZelhemRondom de boerderij ligt een kruidentuin met historische landbouwgewassen en een boomgaard met oude fruitrassen, allemaal heel mooi en verzorgd en waar je heerlijk op je gemakje tussendoor kunt wandelen. Van het fruit wordt heerlijke jam gemaakt die te koop is in de museumwinkel.
Op het terrein staat ook een kerkje, het Ludgerkerkje, gebouwd van wilgentenen en bekleed met leem.
Dit kerkje is een replica van het kerkje dat Ludger in 801 in Zelhem stichtte.Museum smedekinck in ZelhemIn en om het museum zijn geregeld extra leuke activiteiten. Zo kun je dit jaar o.a. nog genieten van:
Nazomerconcert op 9 september
Oldtimer tractorendag op 30 september
Fruitpers op 13 oktober
Slachtvisite op 4 november
Midwinterhoorntocht rondom museum Smedekinck op 16 december
Bent u in de Achterhoek, bezoek dan een keer dit mooie verzorgde museum, gerund door vele vrijwilligers.
Het is echt aan te raden!
Wij van Eropuit in Eigen Land vonden het geweldig!

Meer...

https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl