header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken


In de Spotlights: Zee- en Havenmuseum in IJmuiden

Zee- en Havenmuseum in IJmuidenIJMUIDER ZEE- EN HAVENMUSEUM
Gevestigd in het historische gebouw ‘De Visserijschool’, Nederland’s eerste school voor visserij, geeft dit verrassend grote museum een beeld van het ontstaan van IJmuiden en de ontwikkelingen die daarop volgden.
Een spannend en interessant verhaal dat begint rond 1865 met het graven van het Noordzeekanaal, gevolgd door de bouw van sluizen en pieren en de eerste woningen van IJmuiden. Twee bijzondere museumstukken zijn in bruikleen van het Rijksmuseum: de kruiwagen met schep van de eerste schep zand van het graven in 1865 en de prachtige veer met pen waarmee Koning Willem III in 1876 de oorkonde bij het openen van het kanaal tekende.

In de vaste expositie is niet alleen de ontwikkeling van IJmuiden, maar ook van de visserij, de bergings- en sleepvaart, en het loodswezen te zien. Op de bovenverdieping bevinden zich een zeilmakerij en apparatuur van het voormalige Scheveningen Radio; in de toren een werkende radar en een AIS om schepen te volgen en een schitterend uitzicht over de omgeving.
Kinderen kunnen zich op een nagebouwde scheepsbrug even kapitein wanen en zich helemaal uitleven met vier leuke speurtochten of een escapespel.
In de motorenhal draaien elke laatste zaterdag van de maand de oude scheepsmotoren. Regelmatig worden in het museum tijdelijke exposities ingericht.
Het museum is geopend op woensdag-, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De museumkaart is geldig.
Tip:Combineer je bezoek aan het museum met het eten van een visje in een van de vele visrestaurants in IJmuiden of ga lekker uitwaaien op de pieren.

Onze Overnachtingstip:
Bijzonder Overnachten in B&B Seinpoststelling in IJmuiden aan Zee. Liggend op het duin van de vuurtoren, hoog boven de havenmonding van IJmuiden met een verbluffend uitzicht over zee, strand en pieren.

Onze restauranttip:
Visrestaurant Kop van de Haven in IJmuiden. Een plek waar je lekker kan genieten van de zilte zeelucht, gebakken vis en een prachtig uitzicht op de scheepvaart.

Meer...

https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl