header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken


Diersporentocht bij het Boomkroonpad

Sporen van een das
Foto: Aaldrik Pot
Het valt in Nederland niet altijd mee om dieren in het wild te observeren. Veel soorten zijn schuw en vaak alleen ’s nachts actief. Maar als je goed kijkt, dan ontdek je buiten heel veel sporen van dieren. In het kader van het Jaar van de Biodiversiteit organiseert Staatsbosbeheer bij het Boomkroonpad daarom een speciale diersporenexcursie.

Als het over diersporen gaat, wordt in eerste instantie meestal gedacht aan de loopsporen of prenten. Maar er is veel meer. Reeën vegen met hun gewei langs bomen waardoor karakteristieke bomen ontstaan. Dassen bouwen andere burchten dan vossen en de uitwerpselen van een vos zijn heel goed te onderscheiden van bijvoorbeeld een hond. En we gaan er vaak vanuit dat bultjes grond in een weiland van een mol zijn, maar ook de woelrat maakt een soort ‘molshopen’. Over deze en veel andere onderwerpen krijgt u tijdens de diersporentocht veel informatie.

Diersporentocht

Op woensdag 10 november wordt een diersporenexcursie gehouden in de omgeving van het Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen. De tocht is voor jong en oud, iedereen is welkom! De excursie wordt voorafgegaan door een korte presentatie, waarbij u alvast enkele sporen te zien krijgt. Vervolgens gaan we naar buiten, op zoek naar diersporen. De aanvangstijd is 14.00 uur en de tocht duurt ongeveer twee uur. Aanmelden voor de excursie is verplicht en kan via of 0592-377305. Kosten voor deelname bedragen € 4,- voor volwassenen € 2,- voor kinderen t/m 12 jaar. Tip: Trek stevige schoenen of laarzen aan.

Jaar van de Biodiversiteit

De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Het gaat namelijk slecht met de biodiversiteit. Ondanks internationale afspraken om een 'significante vermindering van het verlies van biodiversiteit' te bewerkstelligen, of het verlies van biodiversiteit zelfs te stoppen, loopt dit nog steeds achteruit. In Nederland zelfs nog sneller dan in andere landen. Het verlies van de oorspronkelijke biodiversiteit is in Nederland relatief hoog. Wereldwijd is ongeveer 30% van de oorspronkelijke biodiversiteit verdwenen, in de EU is de teruggang aanmerkelijk verder gevorderd, gemiddeld is 65% van de biodiversiteit verdwenen. De biologische diversiteit van Nederland ligt nog onder het EU-gemiddelde, meer dan 80% van de oorspronkelijke biodiversiteit is hier verdwenen. 2010 was het jaar waarin het verlies aan biodiversiteit gestopt had moeten zijn.
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl