header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Voeg gratis een evenement toe.

Expositie 100 jaar Aald Hielpen - Hindeloopen

Categorie: Exposities

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Expositie 100 jaar Aald Hielpen in Hindeloopen In 1912 werd de vereniging Oud Hindeloopen opgericht. De enthousiaste initiatiefneemsters wilden het Hindelooper kostuum weer nieuw leven inblazen en ook de herinneringen aan de rijke 18e eeuw levendig houden. Ze hoopten het toerisme door het dragen van het kostuum een extra impuls te geven. Eerder dat jaar was er een badpaviljoen gebouwd op de zeedijk. Er was zowel nationaal als internationaal grote belangstelling voor de typische Hindelooper cultuur en voor het kostuum. Het schilderwerk werd tot ver over de grenzen verkocht. Men verwachtte in Hindeloopen een economische opleving door het toerisme.

Oud Hindeloopen, inmiddels Folkloristische zang- en dansgroep Aald Hielpen geheten, is de oudste folkloregroep van Nederland. De tentoonstelling in Museum Hindeloopen geeft een overzicht van de ontwikkeling van de vereniging.

Tot 1955 bleven de activiteiten voornamelijk beperkt tot het aantrekken van de wentke en het wòlhimd bij speciale gelegenheden, zowel in Hindeloopen als elders in Nederland. Na 1955 ging men erbij zingen: liederen in de Hindelooper taal uit 1850. In 1963 werd Aald Hielpen een zang- en dansgroep. Vandaag de dag brengt Aald Hielpen een gevarieerd optreden met dans, Hylper saingen (liedjes), kostuumuitleg, levende geschiedenis en er wordt verteld over de geschiedenis en de cultuur van Hindeloopen. De groep reist hiermee de hele wereld over.

De tentoonstelling “100 jaar Aald Hielpen” laat met foto’s, geschrift, aandenkens en sieraden zien wat deze vereniging in 100 jaar aan activiteiten heeft ontplooid en hoe ze zich heeft ontwikkeld van zwart-wit naar kleur. Te zien t/m 31 oktober.


Wanneer wordt dit evenement gehouden?

van zondag 8 juli 2012 - tot woensdag 31 oktober 2012
tijd 11:00 - 17:00 Elke dag

Locatie

http://www.museumhindeloopen.nl
8713 KD  Hindeloopen
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl