Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land


Willy Gorissen, eigenzinnig, sprankelend, veelzijdig - Valkenburg

- elke week op zondag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

Exposities
Willy Gorissen
Eigenzinnig, sprankelend, veelzijdig 15 oktober 2017 t/m 7 januari 2018
Eyckzaal de expositie ‘Willy Gorissen – Eigenzinnig, sprankelend, veelzijdig’. Het werk van Willy Gorissen (Museum Land van Valkenburg presenteert van 15 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 in de Charles-1915 – 2006) met zijn sprankelende kleurarrangementen is nauwelijks bekend bij het grote publiek omdat de kunstenaar het vrijwel aan niemand wilde laten zien. Een reden temeer voor Museum Land van Valkenburg om de veelzijdigheid van Willy Gorissen te tonen. De expositie focust op verschillende thema’s in zijn werk met zelfportretten, kleurrijke bloemstukken en stillevens, expressieve landschappen en gevoelige balletstudies. Museum Van Bommel van Dam in Venlo organiseerde eerder in 2015 een overzichtsexpositie. In Valkenburg worden vooral werken getoond die niet eerder werden geëxposeerd.
Willy Gorissen wordt op 12 oktober 1915 geboren in Heer, sinds 1970 een wijk van Maastricht. Hij begint op 15-jarige leeftijd aan een opleiding tot huisschilder waar zijn tekentalent meteen opvalt. Hij haalt het diploma in 1934, en wordt in hetzelfde jaar ingeschreven op de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Docent en beeldhouwer Charles Vos neemt zijn leerlingen mee naar Amsterdam en Parijs om hen kennis te laten maken met goede moderne kunstenaars. Uit een van de spaarzame schilderijen van Gorissen van vóór 1940 blijkt de invloed van het impressionisme van o.a. Cézanne, Bonnard, Degas en Gaugain op zijn werk. Ook raakt hij in de ban van Jan Sluyters en Leo Gestel, en van de Belgische schilders Permeke, Tytgat en Opsomer. In 1940, als de oorlog uitbreekt, wordt Willy enkele maanden als krijgsgevangene geïnterneerd in het kamp Neubrandenburg. Terug in Maastricht, bezorgt Jef Scheffers hem een studieplaats aan de Rijksacademie in Amsterdam bij Prof. G.V.A. Röling. Hoewel hij de verplichte werkwijze op de academie vreselijk vindt, levert de studie en het leven in de stad toch een belangrijke bijdrage aan zijn artistieke vorming.
Willy Gorissen wil het waarneembare landschap niet op een direct herkenbare manier weergeven. Hij gebruikt het om er in zijn atelier een autonoom kunstwerk van te maken. Er ontstaat veel werk over het Jekerdal, van Chateau Neercanne en van het Belgische dorpje Kanne. De Sint Pietersberg en de Observant zijn belangrijke bronnen van inspiratie voor hem. De eerste schilderijen van de berg zijn in olieverf, maar later zal hij alleen nog op karton of papier werken. Vanaf 1955 gaat pure houtskool een belangrijke rol in zijn werk spelen. Zijn houtskooltekeningen worden virtuozer en subtieler. Een vergelijkbare ontwikkeling is zichtbaar in zijn Italiaanse tekeningen en pastelwerken, even lyrisch als de Maastrichtse landschappen, maar veel lichter van toon. Een studiereis naar Italië heeft een exotisch coloriet met meer nuances tussen licht en donker tot gevolg.
Willy Gorissen laat bij zijn overlijden in 2006 een groot, artistiek oeuvre achter. Hij schilderde tientallen jaren hoofdzakelijk het landschap in Nederlands en Belgisch Limburg in verschillende technieken zoals; gouache, houtskool, aquarel, pastel en olieverf. Door het lyrische in het 19de eeuwse postimpressionisme te verbinden met het constructieve van het 20ste-eeuwse kubisme, verbeeldde Willy Gorissen zijn intens kleurige, picturale visie op het Limburgse landschap.


Locatie

Grotestraat 31 Centrum
6301 CW  Valkenburg