header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Voeg gratis een evenement toe.

Mooi samen - Enkhuizen

Categorie: Exposities

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Mooi samen  in Enkhuizen Portretten van het verenigingsleven rondom de Zuiderzee door Koos Breukel en Sander Troelstra

Ontdek in de tentoonstelling Mooi samen niet alleen een fascinerend beeld van het rijke verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee, maar ook de persoonlijke verhalen achter de portretten.

De tentoonstelling Mooi samen is het werk van twee fotografen en een journalist. De fotografen – Koos Breukel en Sander Troelstra – reisden de afgelopen maanden samen rond de voormalige Zuiderzee om hun visie vast te leggen op het verenigingsleven in deze regio. Journalist Thijs Broer beschrijft de soms heel persoonlijke verhalen achter de (groeps)portretten. Waarom worden mensen lid van een vereniging en zetten ze zich hiervoor soms jarenlang in? Hoe verhouden hun persoonlijke verhalen zich tot die van hun vereniging? En wat verbindt de leden van al die oude en nieuwe clubs langs de kusten van de vroegere Zuiderzee?

Mooi samen toont verder filmmateriaal van de verenigingen en het fotografieproces. Samen met de portretten geeft het een mooi beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. Waarbij sommige verenigingen al jarenlang bestaan en sterke waarde hechten aan tradities en anderen juist ‘nieuwe’ manieren van verenigen laten zien.

Over de makers
Koos Breukel (1962) portretteerde onder andere Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, Jan Wolkers, Job Cohen en Lucian Freud. Hij exposeert zijn werk in binnen- en buitenland en maakte eerder de tentoonstelling ‘Voor het oog van Job’ voor het Zuiderzeemuseum.

Sander Troelstra (1976) maakte grote series over onder andere circus Roncalli, Zuid-Afrikaanse zwerfkinderen en de walvisvaart. Hij won de Zilveren Camera, de LensCulture Portrait Award en de Dutch National Portrait Award.

Thijs Broer is sinds 2006 politiek redacteur bij Vrij Nederland. In 2014 verscheen zijn boek ‘Langs de kust. De Nederlanders en de zee’ en in 2007 publiceerde hij met Max van Weezel het boek ‘De Geroepene. Het wonderlijke premierschap van Jan Peter Balkenende’.

Activiteiten Mooi samen
Speciaal voor de tentoonstelling Mooi samen zijn er van november 2018 tot en met maart 2019 verschillende activiteiten in het Zuiderzeemuseum, passend bij deze tentoonstelling. Van een workshop portretfotografie en een college ‘Het geheimzinnige portret’, tot een wandeling over het historische verenigingsleven in Enkhuizen; voor ieder wat wils.
Hier lees je welke activiteiten er allemaal te doen zijn.

Mooi samen is te zien van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019; je vindt de tentoonstelling in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum.

Wanneer wordt dit evenement gehouden?

van vrijdag 16 november 2018 - tot zondag 5 mei 2019
tijd 10:00 - 17:00 Elke dag

Locatie

Wierdijk 12-22
1601 LA  Enkhuizen
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl