header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Voeg gratis een evenement toe.

Tentoonstelling EEN LEVEN LANG WEVEN, Kitty van der Mijll Dekker - Borne

Categorie: Exposities

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Tentoonstelling EEN LEVEN LANG WEVEN, Kitty van der Mijll Dekker  in Borne 12 februari t/m 12 mei 2019
TENTOONSTELLING: EEN LEVEN LANG WEVEN
KITTY VAN DER MIJLL DEKKER VERBONDEN MET BAUHAUS

Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten.
Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Na haar opleiding aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau had zij een eigen weefatelier in Nunspeet. Haar eerste contract om te ontwerpen voor de industrie was in 1934 bij de firma Spanjaard in Borne. Daarna werd zij in 1935 ontwerpster bij de firma van Dissel in Eindhoven. Zij heeft vele internationale prijzen gewonnen met haar weefwerk.

Volg in de tentoonstelling de ontwikkeling van de theedoek door de jaren heen tot aan designers van nu, zoals studio Job en Victor en Rolf.
Vergeet niet een bezoek te brengen aan de weefzolder waar de grootste collectie in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland staat. Vrijwilligers maken daarop bijna dagelijks de prachtigste theedoeken!

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 12 februari tot en met 12 mei. In deze periode worden rondom het thema diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Denk aan een workshop ‘Pimp je eigen theedoek’. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Het Bussemakerhuis: museum én rijksmonument
Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk in de historische kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie.
Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Nederland, maar na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een Doopsgezinde fabrikeur in de 18e en 19e eeuw in Twente.


Wanneer wordt dit evenement gehouden?

van dinsdag 12 februari 2019 - tot zondag 12 mei 2019
tijd 13:30 - 17:00 elke week op zondag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

Locatie

Ennekerdijk 11
7622 ED  Borne
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl