header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Voeg gratis een evenement toe.

Moco Museum viert 90ste verjaardag Yayoi Kusama - Amsterdam

Categorie: Exposities

Beschrijving

Vergrote afbeelding van  Moco Museum viert 90ste verjaardag Yayoi Kusama in Amsterdam Night of Stars en Pumpkin
Op 22 maart 2019 is Yayoi Kusama 90 jaar geworden.
Het Moco Museum in Amsterdam presenteert van 22 maart tot en met 30 september 2019 Kusama's werken Night of Stars en Pumpkin als bescheiden ode aan deze excentrieke en raadselachtige 'Polka Dot Queen'. Typerend voor het museum hangen de werken in een speciaal omgetoverde ruimte, om de bezoeker een bijzondere ervaring te geven. De tekeningen, schilderijen en installaties waar Kusama's indrukwekkende oeuvre uit bestaat, tonen niet alleen haar polkadotspecialisme, maar brengen tevens een sterke boodschap over voor feminisme en tegen seksisme.

Het schilderij Night of Stars is met witte stippen op een zwarte achtergrond een versimpelde, gestileerde versie van een sterrenhemel. De fascinatie van Kusama voor 'Dot Art' komt terug in haar iconische stijl, waarin grote polkadots de hoofdrol spelen. Zij zegt hierover: "...a polka dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka dots become movement...Polka dots are a way to infinity." Ook is zij bekend van haar kunstwerken met pompoenen. De ronde, opgeblazen vorm van pompoenen roept bij Kusama vrolijkheid op. Het kunstwerk Pumpkin (2012) is al onderdeel van de MoCollection, de vaste collectie van het Moco Museum. Nu wordt daar tijdelijk het pompoenkunstwerk Pumpkin (2010) aan toegevoegd, in dezelfde ruimte als Night of Stars.

Over Yayoi Kusama
Yayoi Kusama (Japan,1929) beleefde een traumatische jeugd. De natuur gebruikte ze als toevluchtsoord. Hier kreeg ze waanbeelden van bloemen en planten die met haar praatten. Al op jonge leeftijd begon ze met het maken van kunst, een uitlaatklep waardoor ze beter kon omgaan met haar angsten en hallucinaties. In 1957 verhuisde ze naar New York waar ze naast grote kunstenaars Andy Warhol en Claes Oldenburg exposeerde. Echter, ontving ze weinig erkenning en ervoer ze veel weerstand door haar positie als vrouw en haar afkomst. In 1973 keerde ze terug naar Japan. Vanaf de jaren '90 groeide de waardering. Inmiddels is ze wereldberoemd, met solotentoonstellingen in gerenommeerde musea en galeries en samenwerkingen met bekende merken als Coca Cola en Louis Vuitton. Kenmerkend voor haar werk zijn de organische vormen en herhalende patronen zoals de polkadots die een droomwereld creeren en de oneindigheid van het universum verbeelden. De 'Infinity Mirror Rooms' versterken dit effect. Ze hoopt hiermee een positieve gemoedstoestand op zichzelf en anderen over te brengen. Momenteel verblijft Kusama in een psychiatrische instelling in Tokio, maar nog altijd verschijnen indrukwekkende nieuwe werken van haar hand.

Over Moco Museum
Het Moco Museum is een boutiquemuseum aan het Museumplein in Amsterdam, in 2016 opgericht door Kim en Lionel Logchies. Met 550.000 bezoekers in 2018 staat het museum momenteel in de top 7 van best bezochte musea in Nederland. Het presenteert een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst. De reguliere presentatie bestaat uit werken van onder meer Banksy, Hirst, Dalí, Warhol, Basquiat, Koons, Kusama & KAWS. Onlangs opende het Moco Museum de tentoonstelling 'Connecting Time' van Daniel Arsham. Het Moco Museum is daarmee het eerste museum in Nederland dat werk van Daniel Arsham tentoonstelt. De tentoonstelling van Daniel Arsham en Yayoi Kusama zijn tot en met 30 september 2019 te zien.

www.mocomuseum.nl
Openingstijden: 9:00 tot 19:00 uur.
Honthorststraat 20, Amsterdam

Wanneer wordt dit evenement gehouden?

van vrijdag 22 maart 2019 - tot maandag 30 september 2019
tijd 09:00 - 19:00 Elke dag

Locatie

Mocomuseum, Honshorststraat 20
1071 DE  Amsterdam
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl