header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Niet wat u zoek? Bekijk de alternatievenNiet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Gebruik de knop hierboven om een lijst met alternatieven te bekijken of gebruik de onderstaande knoppen om door deze lijst met alternatieven te bladeren.

Museum Nienoord - Leek

 
Museum, Galerie, TentoonstellingMuseum, Galerie, Tentoonstelling

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Museum Nienoord in Leek Eerste extra afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Museum Nienoord in Leek Landgoed Nienoord is ontstaan in 1524 door de pioniersdrift van Wigbolt van Ewsum, die de borg gebruikte als uitvalsbasis voor zijn grootschalige veenontginningen in de streek Vredewold. Wigbolt van Ewsum en later zijn weduwe, Beetke van Rasquert, legden de basis voor de latere rijkdom van de bewoners van de borg. Aan het einde van de 17e eeuw was borg Nienoord één van de rijkste borgen in Groningen. Daarna volgden periodes van bloei en verval elkaar op, tot de borg in de 20e eeuw niet langer permanent bewoond werd.

Museum

Sinds 1958 biedt het prachtige landgoed Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum, thans Museum Nienoord. De borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ervaar de geschiedenis in Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal.

Borg

Borg Nienoord is de belangrijkste cultuurhistorische locatie in het zuidelijk Westerkwartier. De luisterrijke geschiedenis van de borg en zijn bewoners wordt op interactieve wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen op de bovenverdieping van het monumentale gebouw.

Rijtuigen

Ga mee met een rondleiding en bekijk de 250 rijtuigen en sledes in het Nationaal Rijtuigmuseum. De internationaal hoog aangeschreven verzameling omvat voorbeelden van vrijwel ieder type rijtuig dat in Nederland rondreed. Van sjees tot Koninklijke coupé, van brik tot omnibus en van landauer tot rouwkoets. De rijtuigexpositie Bestemming Bereikt toont de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de 19e eeuw. Ervaar wat het betekende om in de 19e eeuw per rijtuig te reizen tussen Groningen en Leek.

Schelpengrot

De zuidelijke tuin van de voormalige borg Nienoord kende ooit geometrische patronen, fonteinen en tuinbeelden. Op een eilandje verrees een luxe tuinkoepel met marmeren vloer, tropische schelpen en granietstukjes. Italiaanse stukadoors versierden de koepel rond 1700. De gekroonde spiegelmonogrammen ‘G en G’ tonen dat Georgius Guilelmus, oftewel Georg Wilhelm Graaf Von Inn- und Kniphausen, de opdrachtgever was.

Activiteiten

Elke maand vindt Cultuur in de borg plaats. Geniet van intieme concerten, boeiende lezingen en verhalenmiddagen in de historische ambiance van de balzaal van borg Nienoord.

Grand Café

Grand Café Borg Nienoord is een stijlvol museumcafé met ruim terras en is geopend van dinsdag t/m zondag van 11-17 uur en openbaar toegankelijk. U kunt er terecht voor koffie en thee, gebak, lunch en een borrel. Voor feesten en partijen, vergaderingen, recepties en diners bent u hier ook aan het juist adres. Bovendien is borg Nienoord een trouwlocatie en een prachtige plek om uw huwelijksfeest te vieren.

Openingstijden

Het zomerseizoen loopt van april t/m oktober
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Het winterseizoen loopt van november t/m maart
Vrijdag t/m zondag 13.00-17.00 Maandag gesloten

Het kantoor is het hele jaar door van dinsdag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Entreeprijzen

Volwassenen € 6,50
Kinderen 8 t/m 14 jaar € 3,50
Kinderen t/m 7 jaar gratis
Groepen vanaf 10 personen, p.p. € 5,50
Museumkaart gratis
Gids €17,50

Bereikbaarheid en parkeren.

Met de auto via de A7, afslag Leek. Op de grote parkeerplaats bij het informatiecentrum van Landgoed Nienoord kunnen bezoekers gratis parkeren. Voor bezoekers die slecht ter been zijn, rijdt er een elektrokar tussen de parkeerplaats en het museum.
Tweede extra afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Museum Nienoord in Leek
Derde extra afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Museum Nienoord in Leek

Eigenschappen

KindvriendelijkKindvriendelijk
Geschikt bij slecht weerGeschikt bij slecht weer
Groepen toegestaanGroepen toegestaan
Gratis parkerenGratis parkeren

Contactgegevens en locatie

Nienoord 1
9351 AC  Leek
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl