Aanbiedingen Eropuit prijs Contact Nieuwsbrief Adverteren
Inloggen bij Eropuit in Eigen Land

U bent aangemeld bij Eropuit in Eigen Land

Niet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Nationaal Openbaar Vervoer Museum - Ouwsterhaule

Museum

Beschrijving

Nationaal Openbaar Vervoermuseum Ouwsterhaule
In het landelijk en rustiek gelegen dorp Ouwsterhaule ligt het museum van de stichting Nationaal Openbaar Vervoer museum. Hier kun je nog de ouderwetse geur van dieselolie ruiken die aan een lang vervlogen tijd doet herinneren. Hier rijden nog echte historische bussen rond.
In de expositieruimte van het museum krijgt men een goed overzicht van hoe het openbaar vervoer zich in Nederland ontwikkeld heeft. Talloze uniformen, foto’s, gebruiksvoorwerpen, schaalmodellen en documentatie illustreren dit.

Kom genieten van de vele voorwerpen uit de historie van het Openbaar Vervoer. Haal de herinneringen op aan de reisjes met het openbaar vervoer, vroeger en nu. Beleef de “O Ja” momenten.
In het museum zijn mensen die u kunnen vertellen over de voorwerpen en foto’s in het museum. U kunt uw verhalen en herinneringen ook kwijt aan onze medewerkers.
Bezoek vooral de vernieuwde opstelling van de GVB tram en de waterstofbus. Er is informatie voor U in de bus en tram aangebracht. Ook zijn hier diverse gereedschappen en voorwerpen uit het openbaar vervoer geplaatst, zelfs een draaiende, opengewerkte motor.

Geschiedenis

De stichting Nationaal Openbaar Vervoer museum is april 2003 opgericht. De oprichters van de stichting en het museum verkregen veel materiaal vanuit hun connecties met het openbaar vervoer. Van hieruit is eerst op kleine schaal het museum ontstaan aan de Jetze Veldstraweg 46a te Ouwsterhaule in de gemeente De Fryske Marren (Friesland).

De bussen zijn recentelijk ondergebracht in de NOV Touring BV die ze restaureert en onderhoudt. Ook wordt er door NOV Touring gewerkt aan voertuigen van derden en dit wordt gedaan om het museum in stand te houden.

Het wagenpark is inmiddels uitgegroeid tot acht museale bussen waarvan er zes ook daadwerkelijk rijden.

Daarnaast heeft het museum door schenkingen vanuit geheel Nederland ontzettend veel materiaal zoals documentatie, rijdend materieel als bussen, kleding en gebruiksvoorwerpen uit het openbaar vervoer ontvangen.
Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een volwaardig museum waarin een overzicht te vinden is van het openbaar vervoer in Nederland, zoals zich dat in alle schakeringen in verschillende regio’s en streken van het land heeft voorgedaan.

Door de ontwikkeling die het museum heeft doorgemaakt was een grondige verbouwing noodzakelijk om aan alle eisen te kunnen voldoen die aan een museum kunnen worden gesteld.
De verbouwing is begonnen in 2009 en werd in de winter van 2011 afgerond.

Het museum kan bestaan door het verkrijgen van giften door sponsors en donateurs, het verhuren van bussen, het verzorgen van catering.

Bezoektijden;
U bent vanaf woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur van harte welkom.
Bezoek op een andere dag is op afspraak mogelijk.

Eigenschappen

Kindvriendelijk
Geschikt bij slecht weer
Rolstoelvriendelijk
Groepen toegestaan
Goedkoop

Contactgegevens en locatie

Jetze Veldstraweg 46A
8513 CJ  Ouwsterhaule