header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Niet wat u zoek? Bekijk de alternatievenNiet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Gebruik de knop hierboven om een lijst met alternatieven te bekijken of gebruik de onderstaande knoppen om door deze lijst met alternatieven te bladeren.

Nationaal Openbaar Vervoer Museum - Ouwsterhaule

 
MuseumMuseum

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Museum Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule Eerste extra afbeelding van Museum Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule Beste bezoekers van het NOV museum.
Het is zo ver. Vanaf 3 juni gaan we weer bezoekers ontvangen. Kom weer genieten van de vele voorwerpen uit de historie van het Openbaar Vervoer. Haal deherinneringen op aan de reisjes met het openbaar vervoer, vroeger en nu. Beleef de “O Ja” momenten.
In het museum zijn mensen die u kunnen vertellen over de voorwerpen en foto’s in het museum. U kunt uw verhalen en herinneringen ook kwijt aan onze medewerkers.
Bezoek vooral de vernieuwde opstelling van de GVB tram en de waterstofbus. Er is informatie voor U in de bus en tram aangebracht. Ook zijn hier diverse gereedschappen en voorwerpen uit het openbaar vervoer geplaatst, zelfs een draaiende, opengewerkte motor.

De openingstijden zijn als vanouds. Vanaf 10.00h ’s morgens tot 16.00h in de middag. Elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
Door de corona zijn er wel enkele beperkingen. Bij binnenkomst dient u uw handen te ontsmetten met de desinfectie gel die bij de ingang staat. Er mogen niet meer dan zeven bezoekers tegelijk in het museum zijn. We moeten ook in het museum de anderhalve meterregel toepassen. Onze medewerkers zullen letten op het niet voldoende afstand houden Nationaal Openbaar Vervoermuseum Ouwsterhaule
In het landelijk en rustiek gelegen dorp Ouwsterhaule ligt het museum van de stichting Nationaal Openbaar Vervoer museum. Hier kun je nog de ouderwetse geur van dieselolie ruiken die aan een lang vervlogen tijd doet herinneren. Hier rijden nog echte historische bussen rond.
In de expositieruimte van het museum krijgt men een goed overzicht van hoe het openbaar vervoer zich in Nederland ontwikkeld heeft. Talloze uniformen, foto’s, gebruiksvoorwerpen, schaalmodellen en documentatie illustreren dit.

Geschiedenis

De stichting Nationaal Openbaar Vervoer museum is april 2003 opgericht. De oprichters van de stichting en het museum verkregen veel materiaal vanuit hun connecties met het openbaar vervoer. Van hieruit is eerst op kleine schaal het museum ontstaan aan de Jetze Veldstraweg 46a te Ouwsterhaule in de gemeente De Fryske Marren (Friesland).

De bussen zijn recentelijk ondergebracht in de NOV Touring BV die ze restaureert en onderhoudt. Ook wordt er door NOV Touring gewerkt aan voertuigen van derden en dit wordt gedaan om het museum in stand te houden.

Het wagenpark is inmiddels uitgegroeid tot acht museale bussen waarvan er zes ook daadwerkelijk rijden.

Daarnaast heeft het museum door schenkingen vanuit geheel Nederland ontzettend veel materiaal zoals documentatie, rijdend materieel als bussen, kleding en gebruiksvoorwerpen uit het openbaar vervoer ontvangen.
Inmiddels is het museum uitgegroeid tot een volwaardig museum waarin een overzicht te vinden is van het openbaar vervoer in Nederland, zoals zich dat in alle schakeringen in verschillende regio’s en streken van het land heeft voorgedaan.

Door de ontwikkeling die het museum heeft doorgemaakt was een grondige verbouwing noodzakelijk om aan alle eisen te kunnen voldoen die aan een museum kunnen worden gesteld.
De verbouwing is begonnen in 2009 en werd in de winter van 2011 afgerond.

Het museum kan bestaan door het verkrijgen van giften door sponsors en donateurs, het verhuren van bussen, het verzorgen van catering.
Tweede extra afbeelding van Museum Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule
Derde extra afbeelding van Museum Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule

Eigenschappen

KindvriendelijkKindvriendelijk
Geschikt bij slecht weerGeschikt bij slecht weer
RolstoelvriendelijkRolstoelvriendelijk
Groepen toegestaanGroepen toegestaan
GoedkoopGoedkoop

Contactgegevens en locatie

Jetze Veldstraweg 46A
8513 CJ  Ouwsterhaule
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl