header image
Kies een provincie
Kies een streek
Kies een plaats
Hoe wilt u slapen?
Wat wilt u doen?
Wat wilt u eten?


Zoek direct
Eropuit in Eigen Land Facebook
Mijn Eropuit in Eigen Land
Gebruikersnaam

Wachtwoord
Wachtwoord onthoudenKlik hier indien u uw wachtwoord bent vergeten.
Heeft u nog geen account?
Klik hier om er een te maken

Niet wat u zoek? Bekijk de alternatievenNiet wat u zoekt? Bekijk de alternatieven

Gebruik de knop hierboven om een lijst met alternatieven te bekijken of gebruik de onderstaande knoppen om door deze lijst met alternatieven te bladeren.

Heiligenbeeldenmuseum - Vorden

 
Museum, Galerie, TentoonstellingMuseum, Galerie, Tentoonstelling

Beschrijving

Vergrote afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Heiligenbeeldenmuseum in Vorden Eerste extra afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Heiligenbeeldenmuseum in Vorden "Heiligenbeeldenmuseum", een initiatief van een groep vrijwilligers die in 1999 een waardevol neogotisch kerkgebouw hebben behoed voor de ondergang; toen immers moest de stijlvolle Antonius van Paduakerk op de Kranenburg de deuren sluiten.
De Kranenburg dreigde haar kerk te verliezen, maar de vrijwilligers staken hier een stokje voor !

Duizenden bezoekers wisten in de afgelopen jaren de weg te vinden naar het "Heiligenbeeldenmuseum" om hier de wijding en devotie van de wereld van de heiligen en hun beelden te aanschouwen. De nadruk ligt op behoud en presentatie van rooms-katholiek erfgoed. Eind 2008 is aan het museum de officiële museumregistratie verleend.

In de kerstperiode wordt een grote tentoonstelling van kerstgroepen en kerststallen ingericht met een jaarlijks wisselende collectie, waarbij verzamelaars, verenigd in de “Vrienden van de Kerstgroep” veelal een belangrijke rol vervullen.

Thematentoonstelling

Prachtige Lourdes grot in portaal Heiligenbeeldenmuseum Bijzondere thematentoonstelling “ Maria een bijzondere Heilige” Vorden-Kranenburg-Dit jaar besteedt het Heiligenbeeldenmuseum in haar thematentoonstelling aandacht aan Maria een heilige die in vele geloofsgemeenschappen een belangrijke rol vervult. Maria is in het Nieuwe Testament de moeder van Jezus. De oorsprong van de naam is onduidelijk. Het betekent wellicht "gewenst kind", "bitter", "rebels", of "sterke wateren", of is afgeleid van het Egyptisch: dan zou het "geliefde" of "liefde" kunnen betekenen. Voor katholieken is zij de belangrijkste heilige. In de Rooms-Katholieke Kerk en Oosters-Orthodoxe Kerk heeft Maria als Moeder van God een belangrijke rol in het geloofsleven. Verschillende liturgische feesten en hoogfeesten worden ter ere van haar gevierd. Deze en veel meer wetenswaardigheden over Maria worden in de tentoonstelling belicht. Zo zijn er prachtige iconen, beelden uit de eigen collectie, voorwerpen uit de volksdevotie rond Maria etc. te bewonderen.

Volksdevotie

Het prominentst is Maria aanwezig in de katholieke en orthodoxe volksdevotie waarin de Mariaverering een dominante plaats inneemt. Geliefde gebeden zijn het Weesgegroet en de rozenkrans. De belangrijkste plaatsen waar Maria is verschenen: het Franse Lourdes (verschijning in 1858) en Fátima in Portugal (1917) en Guadalupe in Mexico-Stad (1531). Het Duitse Kevelaer trekt veel Nederlandse pelgrims. In het portaal van de kerk is de Lourdesgrot prachtig opgebouwd.

Mariakapelletjes

Vooral in Vlaanderen en in de van oudsher katholieke Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant en in de katholieke streken Twente en De Liemers kan men op veel plaatsen, vaak in oude stads- en dorpskernen maar ook verspreid over het platteland, kleine Mariakapelletjes aantreffen die door de plaatselijke bevolking worden bezocht om een kaarsje op te steken en voor een moment van bezinning.

Mariafeesten

Binnen de rooms-katholieke liturgie bekleedt Maria een belangrijke positie qua gedachtenisfeesten. Toch wordt herhaaldelijk aan haar gebed voor de Kerk gerefereerd, ook worden er vele voorname Mariafeesten gevierd o.a. Maria Lichtmis, Maria ten Hemelopneming, Meimaand Maria maand etc. De thematentoonstelling “Maria een bijzondere Heilige” is geopend tot en met donderdag 31 oktober, iedere dag, behalve maandag, van 12.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden 2019:

Vanaf 1 april 2019 tot en met donderdag 31 oktober 2019 iedere dag, behalve 's maandags, geopend van 12.00 tot 17.00 uur, o.a. met de thematentoonstelling.
Op 2de paasdag 22 april en 2de pinksterdag 10 juni ook geopend.
Betalen per PIN is mogelijk.

Toegangsprijs

De toegangsprijs € 5,00 per persoon
kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang
Museumkaart geldig

Kijk voor meer info op onze website.
Derde extra afbeelding van Museum, Galerie, Tentoonstelling Heiligenbeeldenmuseum in Vorden

Eigenschappen

Geschikt bij slecht weerGeschikt bij slecht weer
RustigRustig
Groepen toegestaanGroepen toegestaan

Contactgegevens en locatie

Ruurloseweg 101
7251 LD  Vorden
Telefoon:   0575-556757
https://www.facebook.com/EropuitInEigenLand
https://twitter.com/eropuitinnl